Početna
Župa
O župi
Osnovni podaci
Povijest
Crkve
Župnici
Novosti
Duhovna misao
Župne zajednice
Crkveni zbor
Dječji zbor "TAU"
Frama
Servisne informacije
Obavijesti
Foto galerija
Kalendar
Statistika
Kontakt
Proslave i blagdani
Sveta Pričest
Krizma
Blagoslov polja
Misa na Biskup. grobu
Proslava sv. Franje
Statistika župljana
Statistika 2010.
Statistika 2009.
Statistika 2008.
Statistika 2007.
Statistika 2006.
Statistika 2004.
Statistika 2003.
 
Tražilica
 
 
Sve
Označeno


 
 
 

 
 

Kršteno 10 dijete u obitelji Begić

Klik na veću fotografijuPosebno je bilo veselo u obitelji Begić, kada se 4. prosinca 2004 godine u župnoj crkvi, sv. Franje krstila mala Antonija Begić inače deseto dijete Domina i Marije Begić. Antoniju je krstio fra Veselko Begić poznati misionar koji je Marijin stric. Kum male Antonije, a kako se to prakticira za deseto dijete bio je osobno dr. Dragan Čović, član predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine. Obredu krštenja a zatim zajedničko slavlje uveličao je i dječiji zbor ,, svojim skladnim pjevanjem koje je nastavljeno u obiteljskom domu. U ime cijele župne zajednice čestitamo obitelji Begić na uistinu ovom rijetkom događaju.

Postotak dolaska na nedjeljnu Svetu Misu u župi

U nedjelju 17. listopada 2004. godine, u svim crkvama u župi pokušali smo sačiniti statistički postotak koliko vjernika dolazi na nedjeljnu Svetu Misu. Moramo naglasiti, da je spomenute nedjelje padala kiša i osjetno manje vjernika nego uobičajeno te i pored toga postotak se kretao oko 50 %. U odnosu na prethodne statistike prosjek dolaska vjernika na nedjeljne Svete Mise kreće se negdje oko 55 - 60 %. U odnosu na statistike u drugim župama u Hercegovini i Hrvatskoj naša župa je iznad prosjeka. Za ovu statistiku valja pripomenuti da u postotak nisu ubrajani stari i nemoćni (kojih se oko 70 ispovijeda kod kuće) i naravno mala djeca. Jasno ovaj pozitivan statistički pokazatelj ne opravdava one koji ne dolaze.kve.

Listopadska pobožnost - mjesec Gospine krunice

U I ove godine župa obavlja pobožnost molitve Gospine krunice. Krunica i sveta Misa održava se u župnoj crkvi na Gracu sa početkom u 17 sati. Također i u područnim crkvama, na Tabušića gomili i na Kosi, moli se krunica i litanije a to mole sami vjernici.

Radovi u župi

I dalje se nastavljaju radovi na crkvama u Broćancu. Na Tabušića gomili vrši se sanacija kupola a isto tako djelomično i nastavak uređenja crkvenog okoliša. Također radovi na krovištu bili su nužni iz razloga vlaženja stropa koje se uočava u posljednje vrijeme prilikom dugotrajnijih kiša. Isto tako na Kosi nastavlja se uređenje crkvenog okoliša a i samog objekta crkve. Postavlja se na vanjske zidove kamen i bunja dok se okolne staze uređuju mozaikom. Nadamo se da će svi započeti radovi biti okončani i dovršeni prije početka zime i ledova.

Radovi na crkvi Rođenja BDM na Kosi

Ovih dana privode se kraju adaptacijski radovi na crkvi Rođenja BDM na Kosi. Obnovljena je u potpunosti vanjska fasada, izmijenjeni su otvori (svi prozori i djelomično vrata) Rubovi svih vrata i prozora obloženi su i ukrašeni kamenom. Također sa donje strane crkve urađen je veliki kameni zid. Crkva i okoliš svakim danom dobiva na ljepoti. Ovi radovi su samo prva faza koja je završena za naredni period planiraju se nastaviti radovi na postavljanju kamena oko crkve kao i uređenje cijelog crkvenog okoliša.

Frama na otoku Jakljanu

Na otoku Jakljanu kod Slanog u periodu od 30.8 do 1.9.2004 godine održava se redoviti sabor (kapitul) Frame iz cijele Hercegovine. Ove godine na kapitulu se okupilo više od 180 framaša iz svih Hercegovačkih župa. Našu župu predstavlja 10 mladih framaša.

Susret ministranata na Humcu

Susret ministranata na Humcu kod Ljubuškog koji se održao 22. svibnja 2004. okupio je više od 1 100 djece ministranata iz gotovo svih hercegovačkih franjevačkih župa. Naša župa je bila prisutna s oko 60 ministranata i čitača. Susret je protekao u ugodnom raspoloženju i druženju.

Zlatna Harfa

Ovogodišnja jubilarna 20. Zlatna harfa održana je na Kočerinu, 6. lipnja 2004. u 15 sati gdje je i započela prije 21 godinu. Zlatna Harfa nije održana samo ratne 1993.
Na Zlatnoj harfi 2004. sudjelovali su zborovi Ljiljani sv. Ante i Radost (Ljubuški) iz župe sv. Ante s Humca. Fra Grga Martić iz Posušja, Gospini slavuji iz Širokog Brijega, sv. Nikola Tavelić iz Tomislavgrada, Golubići mira iz Međugorja, Fra Stipan Vrljić iz Gorice, Konjički slavuji iz Konjica. Krist Kralj iz Čitluka, Sv. Petar i Pavao iz Kočerina, Sv. Paškal iz Vitine, Izvor ljubavi iz Klobuka; Rakitski narcisi iz Rakitna. Kristova ruža iz Ružica i po prvi put TAU iz Posuškoga Gradca koji je svojim nastupom oduševio ljubitelje glazbe.
Na koncu susreta diplome svakom zboru dodijelila je sestra Bibijana Ćurlin koja je jedina sudjelovala na svim Zlatnim harfama od njezina osnutka.

Izlet u Ramu-Šćit

U subotu 1. svibnja, za sve čitače i pjevače organiziran je jednodnevni izlet u Ramu. Ovaj izlet predvodio je župnik Mladen Vukšić. Za mnoge je to bio prvi put da su posjetili taj kraj i franjevački samostan na Šćitu. Nakon razgledavanja crkve i samostana te etnografskog muzeja svi posjetitelji bili su oduševljeni s onim što su fratri na tom području ostvarili. Poseban dojam na posjetitelje ostavio je zaista lijep krajolik i još ljepše Ramsko jezero. Na povratku kući izletnici su posjetili i Kupres.

Film "Muka Kristova" prikazan u crkvi u Broćancu

Novi film "Muka Kristova" (The Passion of the Christ) redatelja Mela Gipsona prikazan je 15 i16 ožujka u 18-00 u crkvi u Broćancu. Film o kome se mnogo piše i polemizira, zapravo predstavlja Kristovih posljednjih dvanaest sati života.Ovaj film nije ništa drugo nego kinematografski prikaz Evanđelja u trajanju od dva sata. Mnogi koji su vidjeli ovaj film a imamo i potvrdu od naših župljana da je ovaj film ostavio duboke tragove i potaknuo na dublje razmišljanje o Evanđelju. Prostor crkve u Broćancu bio je premali da bi svi župljani, vidjeli ovaj film. Film se prikazuje upravo u vremenu korizme, kada vjernici pokazuju veći izraz suživljenja sa Kristovom mukom i smrću. Posebnost ovog filma ogleda se i u tome što se njegova službena premijera u našoj zemlji neodvija u javnim pozornicama i kinima, nego po želji autora filma u okviru crkvenih zajednica, što na neki način možemo smatrati privilegijom.

Proslavili "Zlatni pir - 50 godina braka":

• Slavo Grubišić - Džambušić i Anđa Grubišić, iz Lipovica
• Ante - Antara Bašić i Mila Bašić iz Broćanca.


Frama i u našoj župi

Uzorom na mnoge župe u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini i u našoj je župi 14. veljače ove godine osnovana Frama. Skupina od dvadesetak mladih iz Graca i Broćanca redovito se okuplja svakog petka u 20 sati. Ove susrete članovi Frame koriste da se zajedničkom molitvom na poseban način približe Bogu te jedni drugima kao što je to činio sveti Franjo.
Frama (Franjevačka mladež) je jedan oblik pokreta sljedbenika svetog Franje nastao u Italiji. Proučava život i djelo svetog Franje koji je slijedio Isusa Krista. U našim krajevima Hrvatskoj i BiH frama djeluje od 1992 godine i svakim danom raste proširuje se te okuplja veći broj članova.
 

Untitled Document
  Župne obavijesti  
 
Vitraje u crkvi sv. Franje Asiškog
 
                                          Copyright 2003 © Župa Posuški Gradac