Početna
Župa
O župi
Osnovni podaci
Povijest
Crkve
Župnici
Novosti
Duhovna misao
Župne zajednice
Crkveni zbor
Dječji zbor "TAU"
Frama
Servisne informacije
Obavijesti
Foto galerija
Kalendar
Statistika
Kontakt
Proslave i blagdani
Sveta Pričest
Krizma
Blagoslov polja
Misa na Biskup. grobu
Proslava sv. Franje
Statistika župljana
Statistika 2010.
Statistika 2009.
Statistika 2008.
Statistika 2007.
Statistika 2006.
Statistika 2004.
Statistika 2003.

Tražilica
 
 
Sve
Označeno


 
 
 


 

Povijest
 
Ostaci velike rimske utvrdeIstraživanja pokazuju da prostor Posuškog Graca kao i cijele župe ima daleku prošlost. Kako se tada zvao i kako je nastao još uvijek je tajna. Pretpostavlja se da je nastao upravo na dijelu tadašnjih putova od juga ka sjeveru ili od mora prema unutrašnjosti. Istraživači kažu a ima i dokaza da su na ovim područjima živjeli stari Iliri. O tome govori i potvrđuje pronađeni novac na brdu Kulina i Gradina kao i razne kopče iz mlađeg željeznog doba. Pronađeni novac su Grčke Drahme iz Valone (Apolonije) i Drača. Posuški Gradac upravo je bio smješten na trgovačkoj komunikaciji od Solina prema Bosni i Neretvi po kojima su najvjerojatnije i Rimljani zasnovali svoje poznate putove legije. Postoje dokazi po kojima je navodno jedan sakupljač i istražitelj iz Imotskog kraja prodao Zemaljskom muzeju u Sarajevu 1442 komada raznog nađenog novca od kojeg se jedan dio odnosi na Grčke drahme stare oko 250 godina prije Krista, republikanskog rimskog novca te novca kralja Jube I iz Numidije takođe iz perioda prije Krista. Ovi podaci jasno govore koliko je bila značajna trgovina u tom periodu. Nešto više podataka i materijalnih dokaza datira iz vremena slavnog Rimskog carstva tako na Gradini iznad crkve i župnog ureda postoje ostaci velike rimske utvrde dimenzija 61x75 metara čija širina temelja prelazi 3 metra. Pored ovoga na cijelom području a poglavito ispod brda Gradina postoje ostaci naselja i kuća.

Na svim ovim lokacijama pronađeno je mnoštvo predmeta i skulptura koje su nažalost završile u krivim rukama a uistinu tako veliko bogatstvo. Ovako veliki obrambeni objekt na Gradini i Kulini iznad sela jasno govori da je ovo mjesto bilo veoma značajno kao obrambeno i strateško mjesto uz komunikaciju koja je imala kako trgovački tako i pravac za nova osvajanja i pokoravanja prema sjeveru. Ostaci starih kula i naselja prostiru se na cijelom prostoru sadašnje župe od Broćanca do Batina, Batin se također spominje u svim istraživanjima uz materijalne dokaze iz vremena Rimskog carstva. Legenda kaže da je jedan Ilirski vođa nosio ime Bato što znači Hitrac, u ratovima Ilira i Rimljana u Dalmaciji početkom nove ere. Da li se to ime može povezati sa Batinom samo su nagađanja.

Crkvine - ostaci starokršćanske bazilike iz četvrtog stoljećaZa Posuški Gradac vežu se i ostaci tragova prvih Kršćana o čemu zorno svjedoče ostaci starokršćanske bazilike iz četvrtog stoljeća čiji se temelji i kapelica nalaze u gradačkom groblju Crkvine. Prilikom istraživanja pronađeni su ostaci dvaju temelja što govori da se radi o dva različita objekta na istom mjestu iz različitih vremena. Isto tako i na cijelom području Broćanca i Batina, iz tog perioda nađeno je dosta pojedinačnih predmeta koji govore o životu i naseljima iz tog doba. Obilježje dolaska Hrvata u ovaj prostor što se tiče fizičkih tragova vremenom je skoro izbrisan, ali nije izbrisan onaj mnogo jači trag a to je nasljeđe vjere običaja, kulture i svih znamenitosti što odlikuju hrvatskog čovjeka. Isto tako i period vladavine Turaka izuzev tužnih priča o siromaštvu potlačenosti ubijanju i grobova biskupa, svećenika i redovnika nema drugih obilježja.

Biskupov Grob u StupimaJedan primjer iz kraja XVI stoljeća je i Biskupov Grob u Stupima kojeg su Turci ubili u zasjedi zajedno sa jednim svećenikom i dvojicu iz pratnje, na proputovanju kroz Gradac. Tužna povijest, proganjanja, odvođenja, služenje tuđim vojskama, glad, bolest siromaštvo pratili su narod i ovaj kraj i sa drugim vladarima i vlastima. Nijedna vlast ovom narodu nije bila sklona. Novija povijest o kojoj ima dosta pisanih i drugih dokaza ilustrirano govore o stradanjima a poglavito muškaraca kroz ratove Prvi i Drugi svjetski te ovaj zadnji Domovinski. Ne može se spomenuti niti jedan simbol stradanja Hrvata od Soluna do Staljingrada a da u njemu nema netko iz naše župe. Drugi svjetski rat, pored onih koji su poginuli časno za domovinu i zna im se za vječna počivališta ima jedan oveći broj za čije se grobove i sudbinu nikada nije saznalo.

Najnoviji, Domovinski rat u Hrvatskoj i ovaj naš koji se sve više omalovažava, odnio je svoj danak preko 18 poginuli i trostruko ranjenih, samo je pokazatelj koliki je udjel u ovome domovinskom ratu dala ova župa. U čast i zahvalu svih poginulih i nestalih u prvom drugom i ovome Domovinskom ratu, mještani župe podigli su prekrasni spomenik u krugu župne crkve u Posuškom Gracu. U ovom mjestu formirana je prva profesionalna postrojba HVO, Pukovnija , koja prerasta u 1.gardijsku brigadu proslavljenu u Domovinskom ratu. Pored ove postrojbe, hrabri momci ovoga kraja služili su gotovo u svim elitnim postrojbama Hrvatske vojske od samog začetka i uspostave samostalne Republike Hrvatske. Ne bi bilo pošteno da se ne spomenu sve patnje ovog naroda u režimu komunizma i bivše Jugoslavije. Na čelu progonjenih i ubijanih uvijek su bili svećenici jer oni koji su planirali i izvršavali zlodjela, znali su, da su svećenici u povijesti bili ti koji su vodili narod i bili im zaštita. Nažalost težak život i borba za vlastitom domovinom nastavlja se i dalje, zato samo sloga i vjera u Boga mogu im pomoći.

 


Untitled Document
  Župne obavijesti  
 
Vitraje u crkvi sv. Franje Asiškog
 
                                          Copyright 2003 © Župa Posuški Gradac