Povijest župe Posuški Gradac

Istraživanja pokazuju da prostor Posuškog Graca kao i cijele župe ima daleku prošlost. Kako se tada zvao i kako je nastao još uvijek je tajna. Pretpostavlja se da je nastao upravo na dijelu tadašnjih putova od juga ka sjeveru ili od mora prema unutrašnjosti.

Istraživači kažu a ima i dokaza da su na ovim područjima živjeli stari Iliri. O tome govori i potvrđuje pronađeni novac na brdu Kulina i Gradina kao i razne kopče iz mlađeg željeznog doba. Posuški Gradac upravo je bio smješten na trgovačkoj komunikaciji od Solina prema Bosni i Neretvi po kojima su najvjerojatnije i Rimljani zasnovali svoje poznate putove legije.

Postoje dokazi po kojima je navodno jedan sakupljač i istražitelj iz Imotskog kraja prodao Zemaljskom muzeju u Sarajevu 1442 komada raznog nađenog novca od kojeg se jedan dio odnosi na Grčke drahme stare oko 250 godina prije Krista, republikanskog rimskog novca te novca kralja Jube I iz Numidije takođe iz perioda prije Krista. Ovi podaci jasno govore koliko je bila značajna trgovina u tom periodu.

Nešto više podataka i materijalnih dokaza datira iz vremena slavnog Rimskog carstva tako na Gradini iznad crkve i župnog ureda postoje ostaci velike rimske utvrde dimenzija 61x75 metara čija širina temelja prelazi 3 metra. Pored ovoga na cijelom području a poglavito ispod brda Gradina postoje ostaci naselja i kuća.

Na svim ovim lokacijama pronađeno je mnoštvo predmeta i skulptura koje su nažalost završile u krivim rukama a uistinu tako veliko bogatstvo. Ovako veliki obrambeni objekt na Gradini i Kulini iznad sela jasno govori da je ovo mjesto bilo veoma značajno kao obrambeno i strateško mjesto uz komunikaciju koja je imala kako trgovački tako i pravac za nova osvajanja i pokoravanja prema sjeveru.

Ostaci starih kula i naselja prostiru se na cijelom prostoru sadašnje župe od Broćanca do Batina, Batin se također spominje u svim istraživanjima uz materijalne dokaze iz vremena Rimskog carstva. Legenda kaže da je jedan Ilirski vođa nosio ime Bato što znači Hitrac, u ratovima Ilira i Rimljana u Dalmaciji početkom nove ere. Da li se to ime može povezati sa Batinom samo su nagađanja.

Za Posuški Gradac vežu se i ostaci tragova prvih Kršćana o čemu zorno svjedoče ostaci starokršćanske bazilike iz četvrtog stoljeća čiji se temelji i kapelica nalaze u gradačkom groblju Crkvine. Prilikom istraživanja pronađeni su ostaci dvaju temelja što govori da se radi o dva različita objekta na istom mjestu iz različitih vremena. Isto tako i na cijelom području Broćanca i Batina, iz tog perioda nađeno je dosta pojedinačnih predmeta koji govore o životu i naseljima iz tog doba.

kripta posuski gradac

Obilježje dolaska Hrvata u ovaj prostor što se tiče fizičkih tragova vremenom je skoro izbrisan, ali nije izbrisan onaj mnogo jači trag a to je nasljeđe vjere običaja, kulture i svih znamenitosti što odlikuju hrvatskog čovjeka. Isto tako i period vladavine Turaka izuzev tužnih priča o siromaštvu potlačenosti ubijanju i grobova biskupa, svećenika i redovnika nema drugih obilježja.

Jedan primjer iz kraja XVI stoljeća je i Biskupov Grob u Stupima kojeg su Turci ubili u zasjedi zajedno sa jednim svećenikom i dvojicu iz pratnje, na proputovanju kroz Gradac. Tužna povijest, proganjanja, odvođenja, služenje tuđim vojskama, glad, bolest siroma štvo pratili su narod i ovaj kraj i sa drugim vladarima i vlastima. Nijedna vlast ovom narodu nije bila sklona.

biskupov grob

Novija povijest o kojoj ima dosta pisanih i drugih dokaza ilustrirano govore o stradanjima a poglavito muškaraca kroz ratove Prvi i Drugi svjetski te ovaj zadnji Domovinski. Ne može se spomenuti niti jedan simbol stradanja Hrvata od Soluna do Staljingrada a da u njemu nema netko iz naše župe. Drugi svjetski rat, pored onih koji su poginuli časno za domovinu i zna im se za vječna počivališta ima jedan oveći broj za čije se grobove i sudbinu nikada nije saznalo.

Najnoviji, Domovinski rat u Hrvatskoj i ovaj naš koji se sve više omalovažava, odnio je svoj danak preko 18 poginuli i trostruko ranjenih, samo je pokazatelj koliki je udjel u ovome domovinskom ratu dala ova župa. U čast i zahvalu svih poginulih i nestalih u prvom drugom i ovome Domovinskom ratu, mještani župe podigli su prekrasni spomenik u krugu župne crkve u Posuškom Gracu. U ovom mjestu formirana je prva profesionalna postrojba HVO, Pukovnija , koja prerasta u 1.gardijsku brigadu proslavljenu u Domovinskom ratu. Pored ove postrojbe, hrabri momci ovoga kraja služili su gotovo u svim elitnim postrojbama Hrvatske vojske od samog začetka i uspostave samostalne Republike Hrvatske.

Ne bi bilo pošteno da se ne spomenu sve patnje ovog naroda u režimu komunizma i bivše Jugoslavije. Na čelu progonjenih i ubijanih uvijek su bili svećenici jer oni koji su planirali i izvršavali zlodjela, znali su, da su svećenici u povijesti bili ti koji su vodili narod i bili im zaštita. Nažalost težak život i borba za vlastitom domovinom nastavlja se i dalje, zato samo sloga i vjera u Boga mogu im pomoći.