Novosti iz župe Posuški Gradac

BOŽIĆNA ČESTITKA BISKUPA PETRA

Što je Božić?

Većina ljudi će reći da se radi o ljubavi, miru i radosti, o zajedničkom vremenu provedenom s obitelji. Jedina riječ koja sažima Božić je ljubav. Božić dolazi i Božić slavimo zbog najveće Božje ljubavi prema svakome od nas.

Od svih religija na svijetu, kršćanska vjera je jedina koja naviješta da nas Bog toliko voli da je postao jedan od nas. To nije sve. Bog nas toliko voli da je postao čovjekom po svome Sinu Isusu da umre za nas kako bismo bili spašeni od svojih grijeha. To je bit kršćanske vjere.

Na Božić slavimo ulazak Svemogućega Boga u našu ljudsku povijest u liku siromašnog i nemoćnog Djeteta. To je otajstvo utjelovljenja. Razlog tomu je jednostavno zato što nas Bog voli i iako smo grešnici, dragocjeni smo u Božjim očima, zapravo toliko dragocjeni i vrijedni ljubavi da je on spreman žrtvovati svoga Sina za naše spasenje.

I ovoga Božića, kao i svih onih prije i onih koji će doći, u svoj poniznosti pratimo pastire i približavamo se štalici. Susrećemo Mariju i Josipa, zatim, klečeći u klanjanju, gledamo dijete Isusa, umotano u pelene dok leži u jaslama. Tamnu noć obasjala je radosna vijest koja prosvjetljuje cijeli svijet, donoseći ispunjenje proročke poruke koju je objavio Izaija iz davnih vremena: “ Narod koji je u tmini hodio svjetlost vidje veliku; one što mrklu zemlju obitavahu svjetlost jarka obasja.“ (Iz 9,1)

Našem svijetu uvijek prijeti tama. Kao globalna zajednica, iz dana u dan uočavamo da se ravnoteža našega okoliša gubi; stabilnost međunarodnog poretka je potkopana nasiljem ratovanja; dobrobit naše braće i sestara ugrožena je raširenom nepravdom, zlim nakanama i sebičnim ponašanjem pojedinaca. Suočavamo se s izazovima ekonomskih poteškoća. Suočavamo se s neizvjesnošću dok nastojimo definirati smjer svoje budućnosti. U takvim životnim okolnostima s pravom postavljamo pitanje: “Gdje se nalazi svjetlo?”

Jednom je na istoku izašla zvijezda koja je vodila mudrace prema izvoru svake svjetlosti. Ispovijedamo i naviještamo da je Isus Krist, božanska Riječ koja je tijelom postala, istinsko svjetlo koje prosvjetljuje sve ljude. Snagom Duha Svetoga, uz prihvaćanje i zagrljaj pun ljubavi blažene Djevice Marije, u našu je sredinu došao jedinorođeni Sin vječnoga Oca. U apsolutnoj poniznosti bio je, jest i ostaje u našem svijetu, u našim srcima.
Slavlje Božića ne bi smjelo ostati puki spomen na prošli događaj. Prepoznajmo u Božiću i vlastitu odgovornost. Pozvani smo svojim načinom života biti graditelji mira i povjerenja, nositelji poruke nade i ohrabrenja u svijetu u kojemu živimo.
U svom pismu „Radost evanđelja“ papa Franjo kaže jasno da biti kršćanin znači biti čovjek „izlaska“. Mi smo kršćani pozvani napustiti vlastite granice i granice našega društva, kako bismo donijeli Isusa svim ljudima. Crkva ne postoji radi same sebe, nego kao Crkva mora nositi Isusovu radosnu vijest svima.

Jer vani, izvan grada, bila je štalica u kojoj je Isus došao na svijet.

Vani, izvan grada, umro je na Kalvariji.

Vani, izvan grada, susretao je Isus mnoge ljude, kojima više nije bilo mjesta u gradu, koji su bili osuđeni, ismijani i odbačeni.

Sa svih strana svijeta, sjevera, juga, istoka i zapada ljudska je obitelj okupljena u Kristu. Dijete u jaslama postat će čovjek na križu, nudeći zagrljaj svoje ljubavi cijelom svijetu. Kao glasnici mira, zagrlimo svakoga, jer smo i sami u novorođenom Spasitelju zagrljeni Božjom ljubavlju. I molimo ga: Svemogući, koji si dijete postao, obasjaj naše noći, prodri u našu ravnodušnost i donesi svjetlo!

Draga braćo i sestre, svima do kojih dođu ove riječi i svim ljudima dobre volje želim blagoslovljen i radostan Božić i mirom ispunjenu novu 2024. godinu.

                                                                                                                                             ✠ Petar, biskup

PROSLAVA SV. FRANJE ZAŠTITNIKA NAŠE ŽUPE

Jučer je proslavljen blagdan svetog Franje Asiškoga, utemeljitelja franjevačkog reda ili Reda male braće te suutemeljitelja Reda klarisa. Njime je nadahnut i Treći franjevački red, koji se danas dijeli na Samostanski treći red i Franjevački svjetovni red. Posebno svečano jučer je bilo u župi Posuški Gradac, čiji je zaštitnik upravo ovaj svetac.

Na samom početku svete mise, župnik župe Posuški Gradac fra Petar Drmić pozdravio je sve župljane, hodočasnike i goste.  Misno slavlje pred mnoštvom vjernika iz Graca, ali i iz ostalih posuških i hercegovačkih župa predvodio je fra Anthony Stephen Burnside, župnik župe Šujica, uz koncelebraciju brojnih svećenika.

U svojoj nadahnutoj propovjedi govorio je o životnom putu svetog Franje. Na sljedećoj poveznici poslušajte propovjed sa jučerašnje proslave sv.Franje Asiškog na Posuškom Gracu u cijelosti: https://voca.ro/15jCIULcJvoF.

Sv. Franjo Asiški bio je gorljivi pronositelj Riječi Božje. Franji je dana velika milost da postane stigmatik – nositelj Kristovih rana. Svjetski dan zaštite životinja u cijelome svijetu obilježen je također jučer jer je sv. Franjo smatrao da su sva živa bića stvorena od Boga te im kao takvima nitko ne smije nauditi. Ono po čemu Franjo i danas zadivljuje svijet, jeste njegov odnos prema prirodi i svemu stvorenom, što dolazi do izražaja u njegovoj Pjesmi stvorova.

Spomenimo još da je jučerašnje svečano misno slavlje pjesmom uveličao župni zbor iz Posuškog Graca, a izravno ga je prenosila naša radijska postaja.

Radioposusje.ba

 

IMG 3612

Obred primanja u bratstvo OFS Posuški Gradac

Dana 28.09.2023. godine u mjesnom bratstvu Posuški Gradac održan je obred primanja.
Na redovnom susretu bratstva nakon večernje molitve Časoslova, započeo je obred primanja, koji je predvodio naš duhovni asistent fra Petar Drmić. Naše bratstvo je bogatije za dvije sestre Gordanu Oreč i Danijelu Knezović koje je u ime bratstva primila mjesna ministra Anabela Grubišić, a u ime Crkve potvrdio naš duhovni asistent fra Petar. Nakon svečanog blagoslova obred smo završili s pjesmom. Susret smo nastavili zajedničkim druženjem uz malu okrepu koju su sestre pripremile.
Našim sestrama želimo dobrodošlicu i neka ih zagovor našeg serafskog oca Franje prati na njihovom Franjevačkom putu.

Mir i dobro.

Vesna Begić, OFS Posuški Gradac

20230928 18483220230928 185212

NAJAVA: PROSLAVA SV. FRANJE ZAŠTITNIKA NAŠE ŽUPE

Dragi župljani, draga braćo i sestre!

U srijedu, 4.listopada župa naša će proslaviti svog zaštitnika – sv. Franju Asiškoga.
Za ovaj blagdan pripremiti ćemo se trodnevnicom koja će svaku večer započeti u 18:00 sati.
Prva večer trodnevnice 1.listopada, a misno slavlje predslavi fra Andrija Majić.
Drugu večer trodnevnice misno slavlje predslavi fra Fran Ćorić, a zadnju večer trodnevnice uz Obred preminuća sv. Franje predslavit će fra Tomislav Crnogorac. Svakog dana trodnevnice od 17:30 sati vjernici će imati prigodu za Sakarament sv. ispovijedi.
Na sami blagdan sv.Franje Asiškog, svečano misno slavlje u 11:00 sati predvodit će fra Anthony Stephen Burnside.

DANI DJEČJEG VESELJA 2023.

S radošću framaši s Posuškog Graca obavještavaju mališane, roditelje i sve ostale kako i ove godine organiziraju DANE DJEČJEG VESELJA! 

Pod geslom: “Pustite dječicu neka mi priđu i ne ometajte ih, jer kraljevstvo nebesko pripada ovakvima.” (Matej 19:14), održat će se 11-i po redu “Dani dječjeg veselja”.

Dani dječjeg veselja su najveći projekt Gradačke Frame koji već 11 godina okuplja preko stotinu djece u dvorištu crkve svetog Franje Asiškog na Gracu. Djeca se kroz igru, zabavu i molitvu opraštaju od ljetnih praznika i spremaju za novodolazeću školsku godinu.

Program započinje u petak, 18.8. u 15:45 h, zatim se nastavlja u subotu, 19.8. u 15:45 h i cijeli program se završava svečanom svetom misom u nedjelju, 20.8. u 11:00 h na Gracu.

Pozivamo svu djecu uzrasta od 7 do 14 godina da nam se pridruže i kroz zanimljive igre upoznaju nove prijatelje, druže se i pripreme za novu školsku godinu.

Očekuju vas vaši framaši!

 

FB IMG 1692028753851

USKRS 2023.

A79118EC 5BA2 428F 8209 DB8A325D59C1
Dragi župljni, 

Neka Vam Uskrsno svijetlo isplete dar od sreće, zdravlja, mira i ljubavi.
Neka u Vaše domove uđe Isus Krist i blagoslovi Vaše obitelji!
Svijetlo Uskrslog Krista neka Vas obasja!
Vatra Uskrsne radosti neka gori u srcima našim.
Neka je svima Sretan Uskrs!

fra Petar, župnik 

USKRSNA PORUKA BISKUPA PETRA

USKRSNA PORUKA 2023.

„Vi se ne bojte!“ (Mt 28,5)

            Draga braćo i sestre!

            U srcu izvješća o Isusovu uskrsnuću koje je opisao evanđelist Matej nalazi se anđelova poruka dvjema Marijama: „Vi se ne bojte! Ta znam: Isusa Raspetoga tražite! Nije ovdje! Uskrsnu kako reče.“ (Mt 28, 5-6)

Evanđelist Matej dodaje opisu uskrsnuća nekoliko detalja koji su vrijedni naše pozornosti. Najprije susrećemo potres. Ne samo da se zemlja trese kod raspeća, već i kod uskrsnuća, kada anđeo odvaljuje kamen kojim je zapečaćena Isusova grobnica od petka navečer. Stražari drhte, a Matej koristi istu riječ kako bi opisao njihovo drhtanje od straha. To je ista riječ koju je Matej upotrijebio da bi opisao metež mnoštva na trijumfalnom Isusovu ulasku u Jeruzalem. 

Kad se Bog pojavi, događa se neočekivano. Žene koje su došle vidjeti grob ovo nisu očekivale. Očekivale su da će ovdje pronaći mrtvo tijelo. Očekivale su nevolje kad su ugledale stražare. Ali kada se Bog pojavi, događa se neočekivano. Vojnici koji su bili raspoređeni da čuvaju grob onesvijestili su se od straha. Izgledaju mrtvi, a onaj koji je bio mrtav sada je živ!

Kad se Bog pojavi i dogodi se neočekivano, to može biti zastrašujuće iskustvo. Čak se i žene boje, a bile su to jake žene. Slijedile su Isusa do križa i svjedočile njegovom užasnom raspeću, čak i kad su ostali učenici pobjegli. U cijeloj Bibliji, kad se Bog objavljuje, prva poruka koju čujemo je: “Ne boj se!”

Strah i radost idu ponekad ruku pod ruku, a to nam svjedoče i žene dok žurno odlaze s groba javiti radosnu vijest učenicima. Na putu susreću Uskrslog Isusa i ponovno čuju riječi: „Ne bojte se!“ Isus ih šalje da jave braći da će ga susresti u Galileji. Zašto u Galileji? Jer tamo žive. Galileja je njihov poznati teritorij. To je mjesto koje najbolje poznaju, ali sada kada je Isus živ, više nikada i ništa neće biti isto. 

            Draga braćo i sestre!

            Uskrsli Gospodin spreman je ovoga Uskrsa susresti sve nas, gdje god bila naša Galileja. Isus ide ispred nas u naš svijet, da sve učini novim. I kada tražimo Isusa tamo, u svom svakodnevnom svijetu, vidjet ćemo ga.

Gospodar života ustao je od mrtvih i vi ga možete upoznati. Što god nije u redu u vašem životu, što god je slomljeno u vama, On to može uzeti i učiniti novim. On vam može dati život, jer je pobijedio smrt. Zato, ne bojte se!

Idite u Galileju, idite kući, svojoj svakodnevici, ali znajte da više ništa neće biti isto kad jednom Isusa nazovete svojim Gospodinom i svojim Bogom.

Vidjet ćete ga. On će vam biti vidljiv gdje god ga tražite. Isus je živ. Približilo vam se Kraljevstvo Božje. Možete ispružiti ruku i dotaknuti ga.

A kad vas taj susret s Uskrsnulim počne mijenjati, onda idite i recite drugima! 

Isus, Gospodar života, uskrsnuo je od mrtvih. Možete ga sami vidjeti i osobno upoznati. I kada ga jednom vidite, kada ga upoznate, kada bude hodao uz vas svaki dan, imat ćete što drugima reći. A poruka je veoma jednostavna i počinje ovako: Gospodin je uskrsnuo! Doista je uskrsnuo! Sretan Uskrs!

✠ Petar, biskup