PROSLAVA SV. FRANJE ZAŠTITNIKA NAŠE ŽUPE

Jučer je proslavljen blagdan svetog Franje Asiškoga, utemeljitelja franjevačkog reda ili Reda male braće te suutemeljitelja Reda klarisa. Njime je nadahnut i Treći franjevački red, koji se danas dijeli na Samostanski treći red i Franjevački svjetovni red. Posebno svečano jučer je bilo u župi Posuški Gradac, čiji je zaštitnik upravo ovaj svetac.

Na samom početku svete mise, župnik župe Posuški Gradac fra Petar Drmić pozdravio je sve župljane, hodočasnike i goste.  Misno slavlje pred mnoštvom vjernika iz Graca, ali i iz ostalih posuških i hercegovačkih župa predvodio je fra Anthony Stephen Burnside, župnik župe Šujica, uz koncelebraciju brojnih svećenika.

U svojoj nadahnutoj propovjedi govorio je o životnom putu svetog Franje. Na sljedećoj poveznici poslušajte propovjed sa jučerašnje proslave sv.Franje Asiškog na Posuškom Gracu u cijelosti: https://voca.ro/15jCIULcJvoF.

Sv. Franjo Asiški bio je gorljivi pronositelj Riječi Božje. Franji je dana velika milost da postane stigmatik – nositelj Kristovih rana. Svjetski dan zaštite životinja u cijelome svijetu obilježen je također jučer jer je sv. Franjo smatrao da su sva živa bića stvorena od Boga te im kao takvima nitko ne smije nauditi. Ono po čemu Franjo i danas zadivljuje svijet, jeste njegov odnos prema prirodi i svemu stvorenom, što dolazi do izražaja u njegovoj Pjesmi stvorova.

Spomenimo još da je jučerašnje svečano misno slavlje pjesmom uveličao župni zbor iz Posuškog Graca, a izravno ga je prenosila naša radijska postaja.

Radioposusje.ba

 

IMG 3612