Dobro došli na službenu web stranicu župe Posuški Gradac

50. godina osnovne škole Vranić

50 godina skole na Vraniću

Osnovna škola Vranić obilježila je prigodnim programom 50 godina svoga djelovanja. Osim prigodnim programom, pedeseta obljetnica je označila i skoro puštanje u rad prvog kabineta informatike u ovoj školi. Kabinet ima 11 računala, 1 laptop te ostalu potrebnu i popratnu opremu. „Roditeljsko vijeće, lokalna zajednica, općina Posušje i jedan rodit elj koji u svojem dobročinstvu želi ostati anoniman zaslužni su što naša djeca imaju ovaj kabinet.

Danas u školi konstantno radimo na unaprjeđenju. Od značajnijih projekata u zadnje vrijeme za nama je i uvođenje videonadzora u i oko škole, potpuno obnavljanje sanitarnog čvora, osposobljavanje sustava grijanja u područnoj školi u Gracu, te ograđivanje prostora oko škole. No, moramo priznati i da je pred nama još puno posla“, kazala nam je ravnateljica Marija Milićević.

Program obilježavanja obogatili su učenici iz ove škole koji su predstavili tradiciju i opće ljudske vrijednosti kroz različite žanrove izražavanja. Kroz hodnik škole izložene su fotografije koje su ustupili mnogi roditelji, pojedinci i obitelji kako bi i na taj način podsjetili kako se škola razvijala od osnutka do danas. Svečanosti obilježavanja prisustovali su i brojni sadašnji i bivši učenici i djelatnici škole.

Osnovna škola na Vraniću je otvorena 1969. godine. Pripadaju joj dvije područne škole Broćanac i Gradac. U ovih 50 godina škola je prošla nekoliko ustrojbenih promjena. Tako je do 1980. godine djelovala kao samostalna, a onda je pripojena OŠ Ivana Mažuranića u Posušju.

Početkom 2003. godine započeo je proces odvajanja, da bi 1. rujna 2012. godine OŠ Vranić ponovo postala. Iako samostalna. Sela su u vrijeme osnivanja škole bila iznimno brojna. Tako je u generaciji 1976./1977. škola na Vraniću brojala 524 učenika, a već u školskoj godini 1981./1982. 445 učenika.

Danas pak škola broji 172 učenika. „Naša škola je i ove godine zabilježila 7 učenika više nego prošle godine. Nekome je to možda mali broj, ali nama dosta znači“, kazala je ravnateljica Milićević.

50 godina skole na Vraniću

50 godina skole na Vraniću

50 godina skole na Vraniću

50 godina skole na Vraniću

50 godina skole na Vraniću

Radioposusje.ba