Dobro došli na službenu web stranicu župe Posuški Gradac

Proslavljen blagdan svetog Franje Asiškog

sv franjo 2021 1

Blagdan je svetog Franje Asiškoga, utemeljitelja franjevačkog reda ili Reda male braće te suutemeljitelja Reda klarisa. Njime je nadahnut i Treći franjevački red, koji se danas dijeli na Samostanski treći red i Franjevački svjetovni red.

Posebno svečano je danas je bilo u župi Posuški Gradac, koja danas slavi svoga zaštitnika. Misno slavlje pred mnoštvom vjernika iz Graca, ali i iz ostalih posuških i hercegovačkih župa predvodio je fra Ante Kelava, župni vikar župe sv. Petra i Pavla u Mostaru.

 

U svojoj nadahnutoj propovjedi govorio je o životnom putu svetog Franje. Citirajući riječi jednog pape, kazao je kako je najsličniji čovjek koji je živio, najsličnji Kristu. Najsličniji u svojoj jednostavnosti, poniznosti, pobožnosti i otvorenosti Bogu po svojoj malenosti. No, kako je kazao, trebalo je dosta vremena da Franjo postane ono što je kasnije svjedočio i propovijedao svojim životom. Potom je povukao paralelu s današnjim vremenom i vjernicima riječima: „Mi primimo vjeru kroz tradiciju, koja je dobra. Primimo Krista, primimo život, primimo vjeru, ali često ostanemo na tome. Ne dopuštamo sebi da promišljamo dublje o Bogu, o Njegovu pozivu, o otajstvima, o životu, o pravome putu.“ Govoreći nadalje o tom pravom putu, kao ključnu riječ naveo je poniznost. „Poniznost je zapravo život u istini. Sam Krist kaže za sebe ja sam istina, ja sam došao da svjedočim za istinu. Što je to život u istini? Istina je vjerovati i živjeti da sve ono dobro što imamo i talente i zdravlje i obitelji i materijalno, i tako dalje, to nije naše, to je dar Božji.

Sve nam je Bog darovao. Bog nam je darovao da to koristimo, da time izgrađujemo svijet i Njegovo kraljevstvo, ali to je Božje. Kad to u srcu prihvatimo, kad to živimo, onda smo doista ponizni. Onda smo potpuno na Božjoj strani, onda smo na neki način već sveti.“..“Bog želi samo da budemo njemu zahvalni, da budemo jednostavni, da imamo poniznosti prema Bogu, a ta se poniznost očituje onda i prema ljudima.“-zaključio je fra Kelava.

Na koncu misnog slavlja nazočnima se obratio župnik župe Gradac fra Valentin Vukoja. Ukratko govorio o zanimljivom životnom putu današnjeg predvodnika misnog slavlja. Također, zahvalio je svetom Franji što je okupio vjernike u tolikom broju, kako bi se radovali onom istom izvoru ljepote kao što mu se radovao i sv. Franjo. Zahvalio je i vjernicima, svećenicima iz posuškog dekanata, kao i gostima iz drugih župa koji su sudjelovali u misnom slavlju te pjevačima koji su uveličali svečanost.

Treba još navesti kako su i gledatelji diljem BiH, pa i van njenih granica, današnji događaj s Graca mogli pratiti preko internetske televizije Marija Vision kao i u izravnom prijenosu na Radio Posušju.

Proslava sv. Franje 2021.

Proslava sv. Franje 2021.

Proslava sv. Franje 2021.

Proslava sv. Franje 2021.

Proslava sv. Franje 2021.

Proslava sv. Franje 2021.

Radioposusje.ba